Loading...

diensten

Erkend KI - en ET Centrum

Met het tempo dat de paardensport zich ontwikkeld is E.T. niet meer weg te denken in deze tijd. Iedere fokker droomt ervan om een zoon- of dochterveulen te fokken van zijn “idool”.

De voortplanting bij paarden heeft vele evoluties gekend, bij ons in het kielzog van de technische ontwikkeling van de voortplanting bij runderen. Vandaag is sperma reiziger geworden en laat het de genetica van de vrijgevige donor rondgaan naar de vier windstreken van de aardbol. Merries blijven niet in gebreke: zelfs diegene die door moeder natuur steriel op de wereld werden gebracht kunnen nu moeder worden bij procuratie en hun nakomelingen laten dragen door draagmoeders. Als dat geen vooruitgang is...

Het overplanten van embryo's biedt vandaag de dag een heel bevredigende oplossing aan voor die eigenaars van heel kwaliteitsvolle merries, die ten volle wensen te profiteren van hun genetisch potentieel zonder daarbij hun sportcarrière iets in de weg te leggen. Deze techniek, die vandaag de dag perfect op punt is bestaat erin de merrie te insemineren en de embryo's uit te spoelen zeven dagen na de eisprong, wanneer zij in de baarmoeder zijn aangekomen. Het embryo dat wordt uitgespoeld wordt bij een andere merrie overgeplant, de zogenaamde draagmerrie, en haar cyclus loopt synchroon met die van de eiceldonor maar met één dag vertraagd.

In België beschikken we momenteel over een aantal dierenartsen die deze techniek commercialiseren, weliswaar voor een flinke prijs, maar zeker gerechtvaardigd door het feit dat zij een hele kudde potentiële draagmoeders moeten onderhouden, om op ieder moment over een merrie te beschikken waarvan de hengstigheid synchroon loopt met die van de eiceldonor. Bovendien moet er geïnvesteerd worden in het kostelijke materiaal dat nodig is om deze techniek toe te passen.

Het overplanten van embryo's kan dus enkel worden gerechtvaardigd in het geval van een merrie met een hoog genetisch potentieel. Op deze manier kunnen zij verschillende veulens verwekken per jaar, en een sportcarrière verenigen met het produceren van nakomelingen.

Sperma bestellen

Vers sperma enkel telefonisch te bestellen, voor diepvriessperma gelieve ons een email te sturen.

Advies

Voor al uw vragen en verder advies, gelieve ons telefonisch of per e-mail te bereiken.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van onze nieuwtjes


Back to top